Spaniens sju kök
¡Buen Provecho!
Carlsson Bokförlag
Utgiven juni 2024
272 sidor
Spaniens sju kök är en färd genom tid och rum i den spanska matkulturen – genom regionerna Kastilien, Andalusien, Valencia, Galicien, Katalonien, Baskien och Kanarieöarna. Spanienkännaren Thomas Gustafsson bjuder in till en aptitretande färd genom de sju köken. Initierat berättar han om gastronomin i landets olika delar: om ibéricoskinka och olivolja, de utsökta vinerna och hemligheterna bakom. Här trakteras gästen med smårätter i alla former och specialiteter, på härligt folkliga serveringar så väl som på klassiska krogar. Det här är en kunskapsfylld volym som öppnar dörren till ett av nutidens mest spännande och mångfacetterade matländer. Kulturhistoriska fakta kryddas med handfasta recept på älskade och genuina rätter. De stämningsfulla bilderna tar med läsaren till kockarna, vinkällarna och de dukade borden. Utgiven på Carlsson Bokförlag juni 2024, länk till bokförlaget
"Thomas Gustafsson är en välkänd Spanienkännare som gett ut flera böcker, och i Spaniens 7 kök excellerar han i den spanska matkulturen [...] De dryga fyrtio recepten som speglar de sju gastronomiska regionerna är bara en del av den gedigna berättelsen om kultur, liv och tradition i Spanien. I de första fem kapitlen går författaren igenom Spaniens matkultur och måltidshistoria, och de livsmedel han väljer ut att berätta särskilt om är olivolja, viner och Ibéricoskinka.[...] Boken är i hög grad en utförlig mat- och kulturhistorisk berättelse och passar därför den som vill ha mer av Spanien än bara en receptsamling."
Betyg: 4 (Mycket bra)
Bibliotekstjänst recension publicerad i BTJ nr 15 2024:
Bibliotekstjänst Lektör: Charlotte Berglund