LITTERATUR:
Pris till bok
om Spaniens
matkultur
Spanienkännaren Thomas Gustafssons bok ”Spaniens sju kök” (Carlssons bokförlag) som handlar om Spaniens matkultur och gastronomi tog hem första priset i sin kategori när Svenska Måltidsakademien utsåg Årets bästa svenska Måltidslitteratur i slutet av 2024. Det var 24:e året i rad som Måltidsakademien utsåg de bästa av de hundratals matböcker som getts ut i Sverige under året. Juryn bedömer all måltidsrelaterad litteratur på svenska, inte bara renodlade kokböcker. Det finaste priset som heter ”Bäst alla kategorier”, gick till konditorn Jan Hedhs för hans bok ”Glass på riktigt”. Vinnaren i kategorin Resehandböcker som är böcker om matupplevelser i andra länder blev alltså Thomas Gustafssons bok "Spaniens sju kök". I motiveringen skriver Måltidsakademien: Ingen svensk har så noggrant som Thomas Gustafsson kartlagt den spanska gastronomin i relation till dess historia, geografi, klimat och kultur. I denna bok har landets explosiva återfödelse strukturerats efter sina sju kök, och man vill dit så fort som möjligt!
När Thomas Gustafsson tar emot nyheten befinner han sig i Andalusien: ”Jag är väldig hedrad och tacksam för att ha fått det här priset", säger han. ”Under en stor del av min yrkesbana som journalist och författare har jag ägnat mig åt att sprida kunskap om Spanien. Att min nya bok vunnit den här fina utmärkelsen är ett bevis på att det jag gör uppskattas. Med tanke på att det ges ut hundratals böcker om mat i Sverige under ett år är det fantastiskt att vara en av vinnarna. Extra roligt är att det är jag, som har en bakgrund som fotograf, som har tagit alla bilder i boken vilket också uppmärksammats och prisas av juryn.”
TEXT: JAKOB BOLIN (Carlsson Bokförlag)
------------------------------------------------------------------------------------
¡Buen Provecho!
Carlsson Bokförlag
Utgiven hösten 2024
272 sidor
Spaniens sju kök är en färd genom tid och rum i den spanska matkulturen – genom regionerna Kastilien, Andalusien, Valencia, Galicien, Katalonien, Baskien och Kanarieöarna. Spanienkännaren Thomas Gustafsson bjuder in till en aptitretande färd genom de sju köken. Initierat berättar han om gastronomin i landets olika delar: om ibéricoskinka och olivolja, de utsökta vinerna och hemligheterna bakom. Här trakteras gästen med smårätter i alla former och specialiteter, på härligt folkliga serveringar så väl som på klassiska krogar. Det här är en kunskapsfylld volym som öppnar dörren till ett av nutidens mest spännande och mångfacetterade matländer. Kulturhistoriska fakta kryddas med handfasta recept på älskade och genuina rätter. De stämningsfulla bilderna tar med läsaren till kockarna, vinkällarna och de dukade borden. Utgiven på Carlsson Bokförlag 2024, länk till bokförlaget
Bibliotekstjänst Lektör: Charlotte Berglund