Passformaliteter:
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Men passet måste ha en giltighet på ytterligare minst sex månader från inresedagen. Alla besökare måste fylla i ett inresekort som stämplas vid passkontrollen och lämnas tillbaka vid utresan.
Valuta:
Mexikanska pesos. Mynt finns i 1, 2, 5, 10 och 20 pesos. Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50, 100, 200 och 500 pesos. Växelkursen på svenska kontanter är dålig. Ta därför i stället med en liten kassa i US-dollar för de första dagen och gör sedan kontantuttag några gånger under resan med ett kreditkort. Vid alla större banker finns bankomater. American Express, Visa, Master Card och Eurocard accepteras på alla turistrestauranger och hotell. Den mexikanska pesons värde jämfört med europeiska valutor är helt beroende av dollarkursen.
Prisnivå:
Mexiko har som två parallella världar. I den mexikanska verkligheten är risnivån betydligt lägre än i Nordeuropa. Minimiinkomsten för en mexikan ligger på 75 kronor per dag och många kommer aldrig över denna summa. Den som vill komma billigt undan på turistorten söker sig till den mexikanska stadsdelen där priserna är betydligt lägre än i turistzonen. Den som reser runt på egen hand och vill komma billigt undan bör söka sig bort från turistzonerna där priserna på de internationella hotellen är dyrare än i Skandinavien. Hotellpriser anges ofta i US-dollar.
Dricks:
Bortom turistzonerna på mexikanska mindre hotell och familjerestauranger lägger man bara några pesos i dricks. På turistorterna råder däremot ett nordamerikanskt tip-system där inkomsten för restaurangernas och hotellens personal är helt beroende av serviceavgiften. Om service inte är inkluderad får gästen får räkna fram själv. Minst 10 procent ovanpå slutsumman. Den som bor på lyxigt turisthotell bör ge motsvarande en dollar per dag till städerskan. Bagagebäraren på internationella lyxhotell en dollar, några pesos på mexikanska hotell. Taxiföraren förväntar sig ingen dricks men om han hjälper till med bagaget ska han ha några pesos.
Tidsskillnad:
Minus sju timmar jämfört med Sverige. Undantaget är västra delstaten Quinta Roo där Cáncun ligger där är tidsskillnaden 6 timmar som i östra USA.
Språk:
Spanska. I hotellreceptioner och turistanpassade restauranger talar de flesta engelska men några ord spanska är bra att kunna om man reser runt på egen hand. I avlägsna trakter finns indianer som endast talar sitt språk.
Säsong:
December till februari är högsäsong. Då stiger hotellpriserna på turistorter.
Klimat:
Oktober till maj är torraste perioden, juni till september är det störst risk för regn. Klimatet är subtropiskt-tropiskt. Skillnaderna mellan vinter och sommar är små. I stället är värmen beroende av höjden över havet. De flesta städer placerades uppe i bergen av spanjorerna på platser som har evigt vårväder. Tänk på att det kan bli riktigt kallt på natten och mornarna är kyliga. Tröja och ibland jacka kan behövas under morgonen.
Klädsel:
Svala bomullskläder, badkläder och shorts på turistorterna på Yucatán. Uppe i bergen kan en tröja eller liknande behövas på kvällar. Män bär inte kortbyxor i städer, på restaurang och framför allt inte i kyrkor vilket uppfattas som en stor brist på respekt för omgivningen.
El:
Eluttagen är samma som i USA vilket innebär att adapter kan behövas. 120 volt.
Telefon:
Landsnumret till Mexiko är +52. Mobil för den som inte har fri rooming kostar ca 25 kr minuten.
Hälsa:
Monctezumas hämnd är ett begrep i Mexiko. Men om man bara tänker på att kranvattnet är ohälsosamt och innehåller ovana bakterier för skandonaviska magar som ger turistdiarré så kan man klara sig undan från att drabbas. Drick endast mineralvatten på flaska. Borsta inte ens tänderna i kranvatten. Undvik is som inte är gjord på renat vatten som har jämna former och ett hål i mitten och är det som finns på alla bra restauranger. Ät inte sallader och råkost eller oskalade frukter. Håll en god handhygien. Tvätta dig ofta och stoppa inte fingrarna i munnen.
I städerna och turistorterna finns inga tropiska sjukdomar. Men se till att ha grundskyddet uppdaterat och en gulsotsvaccin. Har man känslig mage kan en dukoral varsa bra för att motverka vissa turistdiarréframkallande infektioner. Tänk på att tropiska febersjukdomar som dengue kan skridas med mygg i avlögsna djungelområden, ha långbyxor, stumpor och myggmedel på natten på landsbygden. Ett solskydd med minst faktor 8 är nödvändigt. Glöm inte solglasögon.
Brottslighet:
Som alltid ska man följa de säkerhetsregler som gäller när man är på resande fot. Lås in alla värdesaker i hotellets kassaskåp och ta bara med en liten börs med pengar samt en fotostatkopia på passet. Bär aldrig juveler eller visa upp stora summor kontanter. Växla stora sedlar på hotellet. På turistorterna är brottsligheten låg och vardagen säker om man rör sig i säkra omrpåden. Undvik ändå mörka gränder på natten och ta taxi till avlägset belägna restauranger eller nattklubbar. Promenera aldrig bortom hotellområdena och turistzonerna. Vid bilkörning lägg allt bagage i bagageluckan och ha bildörrarna låsta och rutan uppe under färd. Parkera inte bilen runt hörnet utan kör ända fram till stället som ska besöka och ge nyckel till vaktmästaren. Så gör mexikanerna själva.
Öppettider:
Lunch serveras från klockan ett till fyra och är dagens stora huvudmål. Traditionellt tog mexikaner därefter gärna en siesta när det var som hetast utomhus. Nu i den nya globaliserade världen finns inte tid för det men det är ett gott exempel att följa. Middag äter man från klockan åtta på kvällen och är enklare för mexikaner. Privatägda barer och mindre restauranger stänger när sista gästerna går hem.
Taxi:
Man måste alltid göra upp om priset innan man sätter sig i en taxi eller försäkra sig om att taxametern är påslagenm. Somliga bilar har visserligen taxameter men ofta vill inte förare sätta på den. I stället gäller fasta priser gäller mellan olika zoner. Säkrast är bilarna som har tillstånd att stå utanför hotell och stationer som man beställer från recepotionen men de är också dyrast. På flygplats och busstationer köp en taxibiljett vid ankomsthallen av de officiella taxibolagen. I storstäder är det nödvändigt att känna till adressen också till de välkända restaurangerna och nattklubbarna för att taxiföraren ska hitta dit eftersom mexikanerna som går på dessa ställen aldrig åker taxi utan kör egen bil.
Resa runt med buss:
Flera bussbolag kör linjetrafik med moderna luftkonditionerade bussar mellan alla större städer. Åk alltid den bästa klassen. Den kostar lite mer än den billigaste men är bekväm, snabb och framför allt säker. Stationerna för förstaklassbussarna påminner om flygplatser. Åk dit sinnan och köp biljett. Man får välja vilken plats man vill ha när man köper biljetten, ju längre fram desto bättre. Vid avfärd låser föraren in bagaget och man får ett kvitto. Långfärdsbussarna stannar bara på stationer.
För att lämna turistorterna på Yucatán måste man ta sig till Cancún. Stationen ligger mellan Avenida Tulum och Uxmal i den mexikanska delen av turistorterna. Täta och snabba turer går härifrån och söderut till Puerto Morelos, Playa del Carmen och Tulum. Pris cirka 15 kronor enkel tur. Från Cancúns busstation går också långfärdsbussar till Chitchén Itzá, Mérida och Mexiko City.
Hyra bil:
De stora internationella biluthyrarna är säkrast och bäst, Avis och Hertz rekommenderas. Att köra bil på Yucatán innebär inga större svårigheter om man håller sig till dagskörning. Men undvik mörkerkörning. I varje samhälle finns det numera en ny bensinmack från det statliga bensinbolaget PEMEX där man förutom bensin kan köpa drycker och fika. Där finns också toaletter. Bensin är billigt.
Det mexikanska köket:
Som huvudrätt äter mexikanerna mycket grillat kött och kyckling. I kuststäderna finns också gott om färsk fisk och skaldjur. Som stapelföda, alltså motsvarigheten till potatis, äter mexikanerna tunna kakor som kallas för tortilla som bakas av majsmjöl.
På en riktig mexikansk restaurang ställer man alltid fram tortillas vid sidan om, ofta i en specialgjord tortillakorg, och sedan får gästen äta sig mätt. Vanligt komplement till huvudrätten är också ris och frijoles vilket är svarta bönor som kokats samman till en svart gröt. Bönklicken som ligger på talriken ser visserligen inte aptitlig ut men är god. Matbanan är också vanligt.
Som krydda används chili. På riktiga mexikanska bord står alltid en skål med chilifrukter som skurits upp och blandats till olika röror. Ta en sked och lägg på maten efter tycke och smak. De gröna chilifrukterna är starkare än de röda. Ofta brukar också en skål med pico de gallo, uppskuren tomat blandad med koriander foch lök Den som har känslig mage bör hoppa över denna.
Det mexikanska köket finns i dag över hela världen och de flesta som kommer hit är därför redan förtrogna med paradrätterna och deras namn. Majsmjölkakor som rullas runt kött eller stuvningar finns i flera olika kombinationer och kallas burritos, tamale, enchiladas och fajitas.
Torkade majsbröd brukar kallas för nachos och äts som chips. Men tacon har en särställning. En riktig taco består av en grillad biff eller annan kött som stimmas och serveras med en bunt heta torillas. Matgästen får själv rulla in köttet i tortillan, tillsammans med lite chili om så önskas och kanske lite smält ost. Gott, enkelt och billigast äter man denna snabbmatsrätt rätt på en taqueria, alltså en liten restaurang som serverar tacos. Enklare restauranger kallas cantina.
Inom det mexikanska köket används också matbanan, papaya, mango, avocado, tomat, squash och kakao som ursprungligen kommer från Mexiko i olika kombinationer. Guacamole är krossad avokado som smaksatts med lök och mild chili.
Den mexikanska frukosten är kraftig med tortilla och chili och ofta också en äggrätt. Kaffet som serveras är valigtvis americano vilket är tunnt. Lagrad ost saknas.
Mexikos mest typiska rätt kallas mole och är en chokladbaserad sås som ofta hälls ovanpå kyckling eller lamm. Mole är en smaksensation som inte får missas. Ett sammankok av mer än hundra olika ingredienser av vilka olika chili och kakao är de viktigaste.
Innan spanjorerna kom var insekter en viktig del av indianernas kosthållning. Fortfarande äts insekter på vissa håll. Speciellt i Oxaca där man kan äta tacos på gusanos (larver som lever i agavekatusen) samt av en sorts svinglösa baggar och gräshoppor. Leguanödlan anser vara en verklig delikatess med läckert kött som påminner om kyckling men för ej jagas på grund av utrotning.
Som alla latinamerikanska länder känner mexikanerna en kluven hatkärlek till ”Gringolandia” (USA) och allt som kommer därifrån. Pizza och hamburgare är populärt och det finns många italienska restauranger. På turistorterna finns McDonald, Kenntucky Fried Chicken men också Taco Bell.
Drycker:
Kranvattnet ska inte drickas, det kan i värsta fall vara så svårt infekterat att det ger en amöbainfektion. Mineralvatten heter agua mineral. Kolsyrat mineralvatten heter agua mineral con gas.
Mjölk dricker man sällan men det finns vid de nya kafebarerna till espresso. Indianbefolkningen saknar enzymer som kan bryta ner mjölk.
Vin odladet tidigare inte men har under senare år slagit igenom rejält. Vinodlingen sker i Baja California och använder teknik från Kalifornien i USA. Fruktiga viner som kan vara riktigt drickbara.
Mexiko har en stor ölproduktion. Mexikos öl är vanligtvis av lagertyp och bryggt på majskorn utan humlebäska. Svalkande och lättdruckna men måste serveras iskalla då de inte smakar något. Gringos sticker ofta en lime i flaskan. Mexikanarna tar gärna lite salt.
Indianerna drack pulque som de gjordes av saften från agavekatusen som fick jäsa till en svagt alkoholhaltig och hallucinogen mäsk. När spanjorerna kom destillerade de indianernas gudadryck och tequila och mezcal blev resultatet.
Centrum för tequilatillverkningen är staden Tequila i delstaten Jalisco. Centrum för mezcaltillverkningen är staden Oaxaca i delstaten Oaxaca. Klimatet i de olika delstaterna gör att smaken blir olika men kaktusen är densamma. I mezcal lägger man också en liten gusano (larv från agavekaktusen) i flaskan och den som tar sista droppen måste också äta larven. Smakar inget speciellt men anses mycket macho.
Tequila har blivit en storsäljare de senaste åren och finns i ett otal märken och lagringar. Antingen dricker man den oblandad i små glas och biter då i en citron efteråt för att slippa känna den råa spritsmaken. Många tar också lite salt på tungan innan de slukar drinken. Tequila används till en mängd mixade drinkar av vilka Margaritas och Tequila Sunrise är populärast. En lagrad tequila av fint märke är mild som konjak och dricks efter maten i konjakskupa. Mexikos stora avec är annars den välkända kaffelikören Kahlúa.
Shopping:
Prisnivån gör att det mesta är något billigare än i Europa. Mexiko är ett av världens främsta länder för hantverk, så kallad artesanías. Den lokala konsten är färgfull och inspirerad av det indianska ursprunget. Textil, läder och keramik men också silverarbeten är prisvärt. Spritdrycker är inte speciellt billigt på grund av skatter. I varuhus gäller fasta priser men på hantverksmarknader och i turistbutiker bör man pruta.
Turism:
Turistnäringen är mycket viktig för Mexiko eftersom det är där de nya jobben kan skapas. Den mexikanska turistnäringen har också lång erfarenhet och är betydligt mer utvecklad än i de flesta andra uländer. Turistorterna håller hög klass. Det är enkelt och bekvämt att resa runt på egen hand. Hotell finns överallt i alla prisklasser. Närheten till USA innebär att det brukar många nordamerikanska turister till Mexiko vilket ger en vana att ta hand om främmande besökare. Den som reser runt i landet kommer att märka den vanlige mexikanen är mycket vänlig och gästfri.