Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den måste du ha fyllt 20 år
_______________________________________________________
Den stora spanska vinvärlden
Spanien är en av världens främsta vinproducenter. Med drygt en miljon hektar har Spanien världens största odlingsareal för vin, men vanligtvis hamnar årsproduktionen mätt i liter på tredje plats efter Frankrike och Italien. Under 2021 hamnade dock Spanien som nummer två efter Italien sedan Frankrikes vinodlare lidit stor skada av vädret. Många av Spaniens vindistrikt har brist på regn vilket gör avkastningen låg. Länge var den spanska produktionen inriktad på enkla bordsviner, men under senare år har en ny generation vinmakare höjt nivån och många av världens absolut förnämsta vinproducenter finns i dag i Spanien. Övergången till att göra mer kvalitetsviner i stället för stora kvantiteter billigt bordsvin är också en anledning till att den totala volymen per kvadratkilometer är lägre än i Italien och Frankrike.
Vindruvan som ofta används för spanska rödviner är den spanska druvsorten Tempranillo som fått sitt namn från det spanska ordet temprano, som betyder tidig eftersom druvan mognar tidigt. Tempranillo kallas även för Tinto de País, Därför fungerar den bäst i de norra delar av Spanien där den kan sköras ändra fram i oktober och då ge ge fantastiska viner. Druvan är liten och har tunt mörks skal vilket ger mörka viner. Ofta blendas tempranillo med mazuelo och graciano för att få större stadga och högre alkoholhalt. I Galicien odlas Albariño, det är en grön druva som ger fantastiska vita viner som passar för skaldjur. För att göra cava i Katalonien används druvorna Parellada, Macabeo och Xarel.lo. Under senare år har många gamla druvsorter börjat användas igen för kvalitetsviner av en ny generation vinmakare. En av dem som kan nämnas är druvan bobal som endast odlas i vinregionen Utiel-Requena i närheten av Valencia. Utvecklingen som exklusivt vinland har gått snabbt och Spanien har i dag ett enormt spännande utbud av kvalitetsviner att upptäckta för vinintresserade. De stora vindistrikten har förstås kvar sina kännetecken även om det också där skett en enorm utveckling. Vinerna från Rioja känner man ofta ändå igen för att de har den typiska fatkarraktären medan vinerna från Ribera del Duero är mer fruktiga. Vinerna från Priorat är ofta komplexa och präglade av det varmare klimatet medan viner från Toro är laddade med smak och eldigare. I slutet av denna sida finns en karta över Spaniens vindistrikt. Längst ner ligger också en tabell med Riojas klassificering av årgångarna.
I Spanien använder man ordet bodega när man talar om vinproducenter, bodega motsvarar det man i andra länder kallar vinhus, vinslott eller estate winery. Vindistriket Rioja var länge det internationellt mest kända i Spanien. Men i dag produceras ypperliga viner runt om i Spanien. Det viktigaste distrikten med en rad hyllade vinpdoducenter är Ribera del Duero tätt följt av Priorat som etablerades tidigt och sedan hade en lång svacka men som nu är starkt tillbaka. Till de främsta finns också vindistrikt som Toro, Montsant, Somontano, Bierzo och även i Navarra görs fantastiska rödviner. För vitt vin hyllas Rias Baixas och Rueda medan Jerez ger fino och flera olika sorters sherry. Länge var antalet vindistrikt begränsat. Men under senare år har en rad nya ursprungsbeteckningar skapats och det finns i dag mer än sjuttio vinområden. Lokalpartiotism men också ett medvetet arbete för att höja kvaliten ligger bakom utvecklingen. När Spanien fick en ny vinlagstiftning under 1980-talet samlades de dåvarande distrikten under beteckningarna Denominación de Origen (DO). 1991 fick Rioja den högre klassificeringen Denominación de Origen Calificada(DOC) och några år därefter fick äcen Priorat denna då vinproduktionen här var mest utvecklad. Senare har anpassningen till EU gjort att alla vindistrikt i Spanien numera också har Ursprungsbeteckningen DOP (Denominación de Origen Protegida). Fortfarande görs en hel del vin som saknar ursprungsbeteckning. Huvudsakligen är dessa viner enkla unga bordsviner. Det finns också ett dussintal vinproducenter runt om i landet som gör kvalitetsviner men som inte velat inordna sig i ett vinområde för att få frihet och kunna välja olika kvalitetsdruvor och göra egna blandningar. I stället kan deras bodega få en egen kvalitetsmärkning som kallas Vino de Pago.
Mest känt av Spaniens vindistrikt är Rioja, ett bördigt landskap som ligger i norra Spanien och som historiskt fungerade som en buffertzon mellan de gamla kungarikena Navarra och Kastilien. Det var hit vinmakare från Bordeaux kom under 1800-talet och moderniserade den spanska vintillverkningen. I den bördiga dalgången fann de perfekt klimat och goda jordar för att odla vindruvor. Dessutom fanns de lokala druvan tempranillo som i kombination med små mängder av de druvor de hade med sig och ny teknik kunde ge riktig bra viner. Floden Ebro rinner genom vinregionen och är viktig för bevattningen men här finns också floden Río Oja som gett landskapet sitt namn. Det geografiska läget mitt emellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda ger skydd från både de kalla Atlantvindarna och de heta vindarna från söder. Vinregionen Rioja är uppdelad i de tre underregionerna Rioja Alavesa (som ligger mest i norr på högst höjd och inom den spanska självstyrande regionen Baskien), Rioja Alta som ligger däremellan och Rioja Oriental som ligger längst och som tidigare därför kallades Rioja Baja. De båda senaste ligger inom den spanska regionen autonomin La Rioja. Rioja är stort och avsaknaden av underregioner var länge en nackdel för vinmakare som ger sitt vin större karraktär från växtplatsen och vill berätta detta för konsumemnten. Sedan 2017 tillåts därför odlarna att ange från vilken del av Riojaregionen vinet kommer, Alvasa, Alta eller Oriental. I hela vinregionen Rioja finns i dag 567 bodegor som är registrerade under ursrungsbeteckningen Rioja DOC. Reglerna har varit hårda. I Rioja används till exempel klassificeringen Crianza, Reserva och Gran Reserva för alla viner som lagrats på ekfat. För att få skriva Reserva på etiketten måste ett rött vin ha lagrats i minst 36 månader, varav minst 12 månader i ekfat. För Gran Reserva är lagringstiden minst 60 månader, varav minst 18 månader på fat. Reglerna har gett en säkerhet för konsumenten, man vet var man får. De klassiska riojavinerna har en tegelröd färg och en mjuk, len vaniljsmak från den långa eklagringen som sker i gamla fat av amerikansk ek. Men samtidigt som reglerna är hårda för att garantera kvaliteten är traditionerna begränsande för nytänkande vinmakare som vill göra modernare viner där frukten släppts fram samtidigt som eken tonats ner. De gamla traditionella långlagrade riojavinerna finns förstås kvar och har en stadig efterfråga. Men sedan något decennium tillbaka finns också bodegor där en ny generations vinmakare producerar mer fruktiga ungdomligare viner. De senaste åren har dessutom en rad nya bodegor etablerats där man redan från börjat satsat på att producera högkvalitativa premiumviner som varken är traditionella eller moderna. Välkända äldre vinbodegor i Rioja som gör traditionella riojaviner är till exempel Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Viña Tondonia, Cune (Compañia Vinicola del Norte de España), La Rioja Alta och Bodegas Muga. Nya vinbodegor som gör moderna viner är till exempel Roda, Baigorri, Artadi, Palacios Remondo, Vivanco, Bodegas y Viñedos Alvar, Finca Valpiedra.
Ett vindistrikt med en rad framstående vinmakare utöver Rioja är som sagt Ribera del Duero som ligger i Castilla y Leon, inte långt från den regionala huvudstaden Valladolid och endast lite drygt tio svenska mil väster om Rioja. Området ligger i inlandet på relativt hög höjd runt 850 meter och har ett fantastiskt mikroklimat som lämpar sig perfekt för vinodling. Dagarna under vindruvans mognadsperiod är varma med mycket sol och kalla nätter. Jorden är rik på kalk och här finns stora arealer med gamla vinstockar. Den främsta bodegan här är legendariska Vega Sicilia som grunades redan under 1800-talet och som länge var ensam om att göra kvalitetsviner. Vinerna från Vega Sicilia var av yppersta klass och vid mitten av 1900-talet räknades Vega Sicilia som en av världens absolut bästa vinproducenter. I trakten runt Vega Sicilias odlingar tillverkades bara enklare bordsviner. Men i mitten av 1970-talet etablerade sig bodegan Pesquera i området och snart fick vinet härifrån stort erkännande och fler följde efter. 1982 fick vinregionen den egna DO-beteckningen Ribera del Duero. Under 1990-talet etablerade sig flera nya skickliga vinmakare i området lockade av de fantastiska förutsättningarna för produktion av kvalitetsviner. Här var klimat och läge perfekt. Det fanns dessutom stora odlingar av vin på gamla vinstockar. Druvan som dominerar i Ribera Del Duero är precis som i Rioja tempranillo som här kallas för tinto fino. Vinerna härifrån utmärker sig för sin koncentrerade internsiva smak med stor fruktighet. Några kända bodegor är utöver Vega Sicilia också Domino de Pingus, Bodegas Alejandro Fernández (Pesquera och Condado de Haza), Aalto, Emilio Moro, Domino de Cair, Bodegas Alion, Bodegas Hnos Pérez Pascuas och Bodegas Protos.
Under flera år har den internationella trenden varit att ta fram viner med kraftig smak och hög alhoholhalt. Stor skuld i denna utveckling mot mer alkoholstinna och smakladdade och eldiga viner har den inflytelserika nordamerikanska vinprovaren Robert Parker. Varje år provar och ger han betyg till tusentals viner i en skala från 50 till 100 i sin skrift The Wine Advocate. Får en vinmakare högt betyg av Parker hamnar betyget på etiketten vilket gynnar försäljningen. Det alla vet är att Parker gillar viner med mycket alkohol. Många vinmakare har därför börjat vänta lite med skörden för att få högre koncentration av socker i druvorna och därmed högre alkoholhalt. Speciellt gäller detta de nya vinländerna. Till utvecklingen har också förstås klimatförändringarna bidragit. Varmare höstar innebär att druvorna blir sötare och alkoholhalten högre också i norra Eruopa. de senaste åren har dock en ny generation vinmakare i framför allt Frankrike och Spanien börjat arbeta med att ta fram viner mer lägre sockerhalt och alhoholhalt, en utveckling Spanska vinbloggen gillar.
Ett klassiskt vindistrikt som är underskattat i Sverige är Jerez, som ligger i Andalusien. Härifrån kommer vinerna som i Sverige går under sitt engelska namn sherry. finns i flera olika sorter. På bilden en torr flaska fino, en kraftfullare Amontillado och till höger en flaska russinsöt sherry.
Under det senaste decennierna har den spanska vinproduktionens utvecklats enormt. I dag är Spanien ett av de mest dynamiska och spännande vinländer tack vare en ny generation vinmakare. Den gamla traditionella produktionen av kvalitetsviner som kännetecknas av långlagrade viner finns förstås kvar. Där finns också kvar den stora produktionen av viner från kooperativ. Men i såväl Rioja som Ribera del Duero och Priorat och några andra regioner finns i dag vinbodegor där man producerar fantastiska viner, där önologen (kallas också oenologen eller vinmakaren) utöver att tillverka bodegans standardviner regelbundet också gör premiumviner med särskilt hög kvaliet. Vindruvorna till dessa premiumviner väljs ut och skördas från urvalda gamla stockar. Användandet av besprutning och kemikalier är ytterst begränsat. Skörden görs förstås för hand och druvorna sorteras noga. Jäsning och pressning görs varsamt. Det är numera också vanligt att driftiga och duktiga oenologer som vill göra sig ett namn blandar must från olika druvsorter utan hänsyn till traditioner för att få fram de smaker de söker. Premiumvinerna brukar därför ha en intressant historia där vinmakaren har en framträdande roll. Det som kännetecknar spanska röda premiumviner är att de ofta är kraftfulla samtidigt som de har en perfekt balans och finess och komplexitet. Premiumviner görs i princip bara i de gamla vinländerna Frankrike, Italien och Spanien och där endast i de bästa vindistrikten. Det som utmärker premiumvinerna är att de görs i mycket små upplagor och är därför ofta blir mycket eftertraktade vilket ger höga priser. Speciellt för årgångar då allt under tillverkligen har varit perfekt rusar priset. Då passar vinkännare och stjärnkrogar på att köpa upp en större mängd för att lagra.
På Spanska Vinbloggen presenteras också viner från de andra stora spansktalande vinländerna. Vinet fördes till Amerika från Spanien av spanska kolonisatörer. Den spanska kyrkan hade en viktig roll då vinet behövdes för nattvarden. Länge var vinproduktionen i kolonierna inriktad på bordsviner, men under senare år har en ny generation vinmakare höjt nivån på vinproduktionen i framför allt Mendoza i Argentina och i centrala Chile. I Uruguay finns också några bra producenter som gör gott vin som även går att få tag på i Sverige. Flera bra vinbodegor finns i dag också i Baja Californa i nordöstra Mexiko där de producerar ett vin som kan konkurrera med vinerna från nordamerikanska Kalifornien. I Portugal produceras förstås bra viner, speciellt i vinområdet Douro vid floden med samma namn finns bra vinbodegor. Porto har sitt berömda portvin. Brailien är också en stor vinproducent, men vinerna når inte ut på den internationella marknaden och kommer inte att presenteras i bloggen.
ÅRGÅNGSTABELL FÖR RIOJA
Vissa år är det för mycket regn, andra år för torrt. Men ofta är det bra och då och då faller alla bitar på plats och det blir otroligt bra. Varje år genomför vinmyndigheten i Rioja en klassificering där hela regionens skörderesultat testas. Årgångstabellen för Rioja stämmer hyfsat bra med andra distrikt i norra Spanien. När skörden bara är okej brukar kvalitetsproducenter inte bry sig om att lägga vinet på längre lagring utan säljer det mesta som bordsvin. Men när skördarna är mycket bra eller excelente passar vinmakarna på att göra sina premiumviner. När de sedan släpps är det vanligt att vinhandlare, bättre krogar och vinsamlare passar på att köpa på sig flera lådor för lagring.
2020 | MUY BUENA |
2019 | EXCELENTE |
2018 | BUENA |
2017 | MUY BUENA |
2016 | MUY BUENA |
2015 | MUY BUENA |
2014 | BUENA |
2013 | BUENA |
2012 | MUY BUENA |
2011 | EXCELENTE |
2010 | EXCELENTE |
2009 | MUY BUENA |
2008 | MUY BUENA |
2007 | MUY BUENA |
2006 | MUY BUENA |
2005 | EXCELENTE |
2004 | EXCELENTE |
2003 | BUENA |
2002 | BUENA |
2001 | EXCELENTE |
2000 | BUENA |
1999 | BUENA |
1998 | MUY BUENA |
1997 | BUENA |
1996 | MUY BUENA |
1995 | EXCELENTE |
1994 | EXCELENTE |
1993 | BUENA |
1992 | BUENA |
1991 | MUY BUENA |
1990 | BUENA |
Källa: Consejo Demoninación de Origen Calificada Rioja
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vinets dag tack vare spanske Vicent
Den 22 januari är vinets dag, det är då man firar den spanska matyren och vinodlarnas skyddshelgon Sankt Vincent. Han hade stor betydelse för vinodlingen då han kom på att vinrankorna ska beskäras under vintern. Helgonet Vincent levde på 200-talet då Rom kontrollerade Iberiska halvön. De iberiska provinserna exporterade vid denna tid myckt vin till Rom. Vin odlades på Iberika halvön sedan fenicierna kom med vindruvor. Romarna utvecklade vinproduktionen och tappade vinet i lerkrus och fördes till Rom. Sant Vincent var diakon vid den katolska kyrkan och var mycket intresserad av vinframställning då vinet spelade en viktig roll för de kristnas nattvard. En vinterdag råkade Vicent lämna en åsna utan uppsyn vid sin vinodling vilket resulterade i att vinrankorna blev sönderbetade. I efterhad visade det sig att åsnans "beskärning" var bra för rankorna. Året efter blev skörden fantastiskt. Vincent spred kunskapen och ännu i dag beskär vinodlarna sina vinstockar under januari, som de en gång fick lära sig av Sant Vincent. Vincent föddes Huesca och var stridbar diakon i Zaragoza. Han dog matyrdöden på arenan i Valencia år 304, avrättad under den våg av förföljelse av kristna som då svepte över Romerska imperiet. Han blev senare helgonförklarad. Vindistriktet Jerez har ända sedan Sant Vincents dagar varit ett av Spaniens viktigaste.
----------------------------------------------------------
Mycket att se vid ett besök hos Marques de Riscal
Marqués de Riscal var den första bodegan i Spanien som började göra vin enligt moderna metoder. Därför är det den första bodegan som presenteras i Vinbloggen. Bodegan grundades i mitten av 1800-talet av Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som använde sig av fransk teknik som utvecklats i Bordeux. Marques de Riscal tillhör de bodegor som moderniserat sin produktion samtidigt som de bevarat traditionerna. Som en symbol för moderniseringen finns den påkostade byggnaden som reser sig på en höjd, skapad av stjörnarrkitenten Frank O Grehy som ritat Guggenheimmuseet i Bilbao. Byggnaden innehåller ett femstjärnigt hotell och lyxrestaurang men om man vill an man nöja sig med en rundtur. Marques de Riscal är ett trevligt besöksmål, med ett fint besökscenter. Vinbloggens redaktör besökte bodegan första gången redan 2001 och har sedan dess återkommit regelbundet. Här nedanför några bilder från ett besök
Sortering av vindruvor sker både manuelt och med senaste tekniken
Marques de Riscals pampiga byggnad rymmer hotell och restaurang. Under byggnaden finns det nya lagret.
Jäsning i stora kar av ek, därefter lagring på ekfat
Flaskorna lagras innan de får etikett. Vid bodegan tillverkas förutom storsäljande reservan också Gran reserva och man även ett premiumvin.