Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den måste du ha fyllt 20 år.
Spanska vinbloggen
Livet är för kort för dåliga viner. Därför finns denna blogg som tipsar om spanska viner värda att prova. Bloggformatet innebär att tidigare genomföra provningar kan läsas längre ner på sidan. Ansvarig för Spanska vinbloggen är Spanienkännaren och gästgivaren Thomas Gustafsson som presenteras på startsidan. På bilden provar han en rioja i en bar i Spanien.
—————————————————————————————————————————————————
Klassisk bättre prioratvin jättegott till lamm
Finca el Puig, 2017. Priorat, fasta sortimentet, pris 219 kronor. Omdöme: Ett gott vin till lördagens middag. Vinet har en mogen rund fruktig smak med toner av mörka bär som hallon, blåbär och björnbär och man kan också ana lakrits och örter och mineral. De mjuka tanninerna gör att det passar bra till lamm som detta fick som sällskap. I den här prisklassen förväntar man sig att vinet ska ha en lång avslutning och det har också detta. Kuriosa: Länge var detta katalanska vin ett av få från Spanien i prisklassen över 200 kronor som fanns i fasta sortimentet, några tunga klassiska Riojor gjorde sällskap. Numera finns några fler. I samma prisklass som Finca el Puig hittar man till exempel Baron de Leys Gran Reserva som testats tidigare. Men vill man ha fler viner att välja mellan måste man slå till när något nytt dyker upp i det tillfälliga sortimentet eller gå till beställningssortimentet,. En av Systemets icke uttalade idér var länge att ett bra vin inte får kosta mer än 100 kronor. Numera med den starka euron har gränsen justerats till under 120 kronor. Och visst det finns ett stort utbud bra viner som kostar max 120 kronor. Men om man går upp ännu ett steg i prisklass så är vinerna förstås ännu bättre. Vindistriktet Priorat etablerades tidigt och fick därmed samma klacificering som Rioja DOC men efter en lång svacka där ditriktet föll i glömska lyckades Priorat komma tillbaka och gör nu vin som når utanför landet och det finns fem sex bodegor som är väldigt bra. I Katalonien dricker man förstås mycket vin från Priorat precis som man i Baskien helst dricker från över Rioja, men i övriga Spanien brukar man som barbesökare som vill ha ett gott glas rödvin tvingas välja mellan Rioja eller Ribera del Duero.
Test ur tillfälliga sortimementet:
Modern rioja som funkade bra till middagen
Lindes de Remelluri, 2015. Rioja Alavesa, från tillfälliga sortimentet släppt 15/12, pris 179 kronor. Omdöme: Passar på att pröva en modern rioja som släpptes i liten upplaga strax före jul. Här har vinmakaren valt att stunta i Riojas gamla traditioner om långlagring på ekfat för att i stället ta fram ett vin där frukten släpps fram. Vinet har dock lagrats i ek så att det motsvarar en criansza men beteckningen används inte. Utöver tempranillodruvor de tre druvsorterna grenache, graciano och viura som är dessutom odlade enligt biodynamiska principer. Resultatet är ett fruktig vin som ändå har en nyanserad smak av fat, men den typiska vanliljsmaken som långlagrade riojor har saknas. Här finns en smak av plommon och svarta vinbär och choklad. Som middagsvin funkar vinet bra och det passade fint till tapasförrätten.
Kuriosa: Tillfälligt sortiment består av utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer och som därför snabbt tar slut i hyllan. Som ett resultat av Coronapandemin släpper Systembolaget nyheter för det tillfälliga sortimentet oftare än tidigare. Många vinimportörer som förut endast levererade vissa av sina flaskor till restauranger passar nu på att försöka få in viner i det tillfälliga sortimentet. Viner som valts ut till det tillfälliga sortimentet provas och presenteras av Systembolaget och lanseras samtidigt över hela landet men i små upplagor. Utöver dessa finns också beställningssortimentet som säljs av vinimportörer via Systembolaget. Dessa viner som Systembolaget kallar för ordervaror kan beställas och hämtas vid alla butiker, de har inte provats av Systemets provare men den som är intresserad kan hitta fantastiska viner genom att söka på Systembolagets hemsida eller gå direkt till importörerna och söka på deras hemsidor.
—————————————————————————————————————————————————
Summering 2020:
Roda I Reserva 2006 blev årets vinupplevelse
Jag hade turen att ha en flaska av Rodas premiumvin Roda I Reserva från 2006 i vinkällaren. Jag fick tre flaskor för flera år sedan när jag fyllde jämt. I sommar fann jag en anledning att öppna den sista flaskan. På bilden är den precis öppnad för att avsmakas på min terass vid skrivhuset på Värmdö. Det blev en fantastisk vinupplevelse. Vinets komplexitet hade fördjupats av långlagringen. Det hade en djupt fruktig och modern elegant smak. Där fanns toner av mörka körsbär, plommon och fikon men också kakao, kanel och vanilj. Före jul släpptes 2015 års årgång av Roda I Reserva i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den kan drickas direkt, men vinner förstås på lagring. Det är kostsamt att gilla bra viner, priset för en flaska Roda I Reserva av årgång 2015 är 459 kr. Vid lagring bör man dessutom köpa tre flaskor för att kunna öppna vid olika tillfällen för att ha kontroll över mognadsprocessen. Har ännu inte bestämt mig för om jag ska köpa. Står inför den ständiga frågan för vinälskare, hur mycket är upplevelsen värd i pengar?
—————————————————————————————————————————————————
Bra rödvin till köttbiten
Marquez de Arienzo, reserva, halvflaska. Distrikt: Rioja. Halvflaskan kostar 79 kr (helflaskan 139 kr) . Omdöme: Det bästa spanska vinet som finns på halvflaska i Systembolagets fasta sortiment. Lagom med tanniner, tydlig fatkarraktär, lagom kryddig med smak av vanilj och mogna mörka bär. Ett bra rödvin till köttbiten helt enkelt. Bodegan ligger granne med Marques de Riscal och tillhör numera samma koncern. Kuriosa: Jag har provat igenom Systembolagets hela sortiment av bättre rödviner på halvflaskor och Marques de Arienzo är just nu den bästa spanska. En period fanns Cunes Imperial på halvflaska i de flesta svenska Systembutiker, men den tas inte in längre. Jag väljer ofta vin i halvflaskor som är den perfekta storleken när man bara vill ha ett glas vin till maten och har en hustru som dricker lite vin. Min smak är känslig för vin som börjat oxideras, jag kan därför inte njuta av ett vin som stått öppet över natten. Vinpump hjälper sällan. Jag tvingas därför ofta hälla ut en halv flaska. Halvflaskan har flera fördelar. Man slipper hälla ut en massa vin. Halvflaskan ger dessutom möjligheten att prova bra viner för halva priset, ett vin som kostar 300 kr på helflaska kan man köpa för lite drygt 150 kr. Bra för hälsan är det dessutom då man dricker mindre. Tyvärr är utbudet av vin på halvor begränsat på Systembolaget. Det är mindre attraktivt för en vinproducent att tappa på småflaskor. Det är förstås också så att efterfrågan skapar utbudet. I Sverige köper många hellre mera billigt vin av sämre kvalitet än bättre vin i mindre flaskor vilket märks på försäljningen av bag-in-box viner. Jag tål inte smaken av sulfitdopade och sockerstinna bag-in-box-viner. I Spanien serveras bra reservor per glas i alla barer med självaktning för 35 kronor. Där finns ingen efterfråga för småflaskor. Vill man ha ett glas gott vin går man till närmaste bar. Men i Sverige i Coronatider då många tvingas äta middagen hemma kan ett glas gott rödvin var det som förgyller den enklaste måltiden.
—————————————————————————————————————————————————
Vinduell 2:
Rioja möter Ribera del Duero
Rioja eller Ribera del Duero? Rioja är förstås känt för sina traditionella rödviner som legat länge på lagring i ekfat, medan vinerna från Ribera del Duero kännetecknas av nytänkande. Att likställa vinerna från ett distrikt som Rioja som har över femhundra bodegor som likvärdiga är dock synnerligen orättvist. Under senare år har det tillkommit många nya vinmakare i Rioja som tonar ner eken till förmån för fruktigheten. Mer om detta i faktaartikeln om spanskt vin som ligger på sidan intill. Kvällens vinprovning i samband med en trevlig middag är alltså ingen tävling utan en intressant smakjämförelse där en rioja av gammal klassisk model provas mot en nyare model rödvin från Ribera del Duero. Ingen av vinerna är premiumviner av frästa klass utan är bra viner i pris runt 200 kronor. Resultat: Riojan Conde de Valdemar Gran reserva från 2008 försvarar sitt rykte som klassisk rioja, där finns den karraktäristiska kryddiga smaken med toner av mogna mörka bär och vanlilj och tanniner men också en mjukhet som en gran reserva får av lång tid i ekfat. Detta fin funkar perfekt som måltidsvin till köttbiten men känns för tungt när maten är slut. Vinet från Ribera del är Dorium de la Familia Reserva 2012 från Bodegas Thesaurus. Det har mer fruktighet än riojan och mindre fatigt, det fungerar bra till köttbiten men inte lika bra som riojan, men det är ett mer angenämt sällskapsvin. Flaskan från Ribera del Duero kostade 229 kr i Systembolagets tillfälliga sortiment för några år sedan, och Riojan från nya årgången 2011 kostar 155 kronor i fasta sortimentet.
———————————————————————————————————————————
Kraftfullt vin med mycket av allt
Gago från Toro, kostar 189 kr i Systemets tillfälliga sortiment. Omdöme: Det finns ont om viner från distriktet Toro så jag nyper förstås en Gago när den dyker upp i tillfälliga sortimentet. Gago är ett riktigt kraftpaket späckat med smak och mycket alhohol. Vinner på att luftas. Späckat med mörka bär, plommon, choklad och en lätt ton av vanilj men också inbjudande lagom med tanniner.
———————————————————————————————————————————
Vin från Toro gott till kraftiga grytan
Elias Mora Crianza från Toro, kostar 149 kr på Systembolaget Omdöme: Det gamla grevskapet Toro har under senare år etablerat sig som bland Spaniens främsta vindistrikt, distriktet ligger precis intill staden Zamora. Jag har besökt regionen vid flera tillfällen och förstås provat vin. Utbudet på plats är imponerande och numera kan man också finna vin från Toro i hela Spanien. I Sverige finns Elias Moras crianza i Systembolagets fasta sortiment, ett mustigt vin med hög alhoholhalt för kraftiga grytor eller en köttbit.
—————————————————————————————————————————————————
Goda viner från Ribera del Duero
Emilio Moro och Emilio Moro Malleolus. Ribera del Duero. Tempranillon kostar 209 kr, Malleolus 299 kr, i Systembolagets tillfälliga sortiment och beställningssortiment. Omdöme: Emilio Moros tempranillo är ett gott middagsvin, prestigevinet Malleolus är en höjdare. Emilio MOro är en av de bättre bodegorna i Ribera del Duero och jag blir inte besviken när jag provar. Flaskorna finns emellanåt i Systembolagets tillfälliga sortiment eller kan beställas via Systemet. Ribera del Duero har ett annat system än Rioja vad gäller uppdelning i reservor och crianza men båda dessa viner har lagrats på ekfat och fått mogna ytterligare i flaskan. Kuriosa: Emilio Moro har gjort sig känd för att kombinera nytänkande och den senaste tekniken med tradition. Bodegan tar sina skördar från mycket gamla vinstockar som ger fantastiska druvor. Vinbloggen har besökt Emilio Moro två gånger och då passat på att avjuta deras vinprovarlunch på dilamm, synneligen gott.
—————————————————————————————————————————————————
Modern spännande rioja
Baigorri Crianza och Baigorri Reserva. från Rioja Alavesa. Crianzan kostar 169 kr, Reservan 269 kr, i Systembolagets beställningssortiment. Omdöme: Ny modern rioja där nytänkande och den senaste tekniken har resulterat i ett mycket trevligt vin. Redan crianzan har en fin utvecklad smak, reservan är väldigt bra och passar fint till helgmiddagen. Håller för lagring. I sortimentet finns ytterligare viner, bland annat premiumvinet Garage som är excellente. Kuriosa: Vinbloggens redaktör besökte Baigorris bodega första gången strax efter att produktionen startat och har därefter återkommit vid flera tillfällen. Det finns en bra restaurang vid bodegan där man kan avnjuta en mycket trevlig provsmakningslunch.
—————————————————————————————————————————————————
vinduell 1
Bra som Reserva nu även tillgänglig i Gran Reserva
Baron de Ley, Reserva och Baron de Ley, Gran Reserva från Rioja Oriental. Reservan kostar 119 kr, Gran Reservan kostar 209 kr på Systembolaget. Omdöme: Provar båda vinerna för att jämföra. Reservan är mycket prisvärd och finns sedan många år tillbaka välförtjänt i Systembolagets ordinarie sortiment. Ett säkert val för den som vill ha en bra rioja som bordsvin. Sedan en tid tillbaka finns också Gran reservan på de flesta Systembolag. Ett bättre vin att njuta av till finmiddagen då den har mer nyanserad utvecklad smak. Baron de Leys viner har regelbundet provats av Vinbloggen sedan många åt tillbaka och håller jämn kvalitet. Båda vinerna passar kötträtter.
Kuriosa: Bodegan Baron de Ley grundades så sent som 1985 av en grupp vinmakare som ville introducera den senaste tekniken och kunskapen vid vinframställning i Rioja. När Spanska vinbloggens testare besökte bodegan i mitten på 1990-talet hade Baron de Ley reserva fått en plats i Systembolagets ordinarie sortiment, en plats de lyckats behålla sedan dess. Besöket var intressant då de unga vinmakarna låg i framkant med att utveckla kvaliten på vinet. Sverige är en stor marknad och därför är reservan väldigt prisvärd med tanke på kvaliteten. I Spanien är priset högre än i Sverige.
—————————————————————————————————————————————————
Klassiska rioja som är ett säkert val, också som vitt
Marqués de Riscal, reserva . Rioja Alavesa. Kostar 159 kr, finns på Systembolaget. Omdöme: Gammal trotjänare som varit med länge i Systembolagets fasta sortiment. Rättvist anser Vinbloggen. En klassisk rioja med typiska vanijsmaken från ek men som också samtidigt släpper fram frukten. Inbjudande kryddig fruktig doft. Smak av mogna körsbär och mörka bär och vanilj. Lagom med tanniner. Ett vin som passar utmärkt till en köttbit. Marques de Riscal gör också ett vitt vin i Rueda som är ett friskt och gott matvin med lagom syra. Vita finns dessutom i halvflaska. Bra köp om man behöver några deciliter till matlagning och ett glas vin.
Kuriosa. Marqués de Riscal var den första bodegan i Spanien som började göra vin enligt moderna metoder. Därför är det den första bodegan som presenteras i Vinbloggen. Bodegan grundades i mitten av 1800-talet av Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som använde sig av fransk teknik som utvecklats i Bordeux. Marques de Riscal tillhör de bodegor som moderniserat sin produktion samtidigt som de bevarat traditionerna. Som en symbol för moderniseringen finns den påkostade byggnaden som reser sig på en höjd, skapad av stjörnarrkitenten Frank O Grehy som ritat Guggenheimmuseet i Bilbao. Byggnaden innehåller ett femstjärnigt hotell och lyxrestaurang men om man vill an man nöja sig med en rundtur. Marques de Riscal är ett trevligt besöksmål, med ett fint besökscenter. Vinbloggens redaktör besökte bodegan första gången redan 2001 och har sedan dess återkommit regelbundet. Här nedanför några bilder från ett besök
----------------------------------------------------------
Mycket att se vid ett besök hos Marques de Riscal
Marques de Riscals pampiga byggnad. Under jorden finns det nya lagret med flaskor. Etiketten vittnar om historia och tradition, reservan har dessutom ett nät runt flaskan för att särskiljas,
Sortering av vindruvor sker manuelt och med senaste tekniken.
Jäsning i stora ekkar, därefter lagring på ekfat
Flaskorna lagras innen de får etikett. Vd bodegan tillverkas förutom storsäljande reservan också Gran reserva och emellanåt vid år som är excellenta gör man även ett utsökt premiumvin.